heb je wel eens gehoord van ijswijn?
Het is freeeeeezing buiten! En dat doet me denken aan een flesje ijswijn dat ik in de kast heb liggen. IJswijn is een bijzondere en heerlijke wijnsoort die wordt geproduceerd onder unieke omstandigheden en is populair als exclusieve keuze voor liefhebbers van zoete dessertwijnen.
Hoe ontstaat ijswijn?
In tegenstelling tot traditionele wijnen worden de druiven voor ijswijn geoogst wanneer ze zijn bevroren, meestal tijdens koude wintermaanden. Het bevriezingsproces zorgt ervoor dat het water in de druiven kristalliseert, waardoor alleen de geconcentreerde suikers en smaken overblijven. De bevroren druiven worden vervolgens onmiddellijk geperst en de resulterende most, met een hoog suikergehalte, wordt gefermenteerd tot wijn.
Je kunt de smaken van ijswijn over het algemeen herkennen aan een intense zoetheid, gecombineerd met een levendige zuurgraad. De koude omstandigheden waarin de druiven groeien, zorgen voor een behoud van frisse en fruitige aroma's zoals perzik, abrikoos, honing en citrus.
IJswijn wordt wereldwijd geproduceerd, maar enkele van de meest bekende regio's voor ijswijnproductie zijn Duitsland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten vanwege de juiste klimatologische omstandigheden die perfect zijn voor de productie van ijswijn.
wat kost een flesje ijswijn?
Een flesje ijswijn is vaak best een beetje prijzig. Dat komt enerzijds doordat de druiven met de hand moeten worden geoogst bij zeer lage temperaturen. Daarnaast levert het bevriezingsproces slechts een kleine hoeveelheid zeer geconcentreerde most op. Dat betekent dat je eigenlijk altijd een lagere opbrengst per hectare hebt in vergelijking met andere wijnen. De combinatie van arbeidsintensief oogsten en een beperkte opbrengst maakt ijswijn kostbaar.
Klimaatverandering en ijswijn
Het hele proces en de ontwikkeling van ijswijn is zo delicaat, dat ik me afvraag wat de impact van klimaatverandering is op de productie van ijswijn: Als gevolg van de opwarming van de aarde kunnen temperaturen minder vaak en minder intens onder het vriespunt komen. Dit kan het moeilijker maken om druiven op natuurlijke wijze te laten bevriezen, waardoor de productie van ijswijn wordt bemoeilijkt. Klimaatverandering kan daarnaast leiden tot onvoorspelbare weerpatronen, waaronder vroegere of onregelmatige vorstperiodes. Dit kan de timing van de oogst beïnvloeden, omdat druiven eerder dan verwacht kunnen bevriezen of juist later in het seizoen, waardoor de kans op succesvolle ijswijnproductie afneemt. Als gevolg van hogere temperaturen kunnen druiven hun natuurlijke zuurgraad en aromatische eigenschappen verliezen voordat ze worden geoogst. Dit kan leiden tot een verandering in de smaakprofielen van ijswijnen, mogelijk met minder frisheid en complexiteit.
Wijngaarden en wijnmakers passen zich continu aan de veranderende omstandigheden aan. Sommige producenten experimenteren bijvoorbeeld met nieuwe druivensoorten die beter bestand zijn tegen warmer weer. Anderen zoeken naar manieren om kunstmatige bevriezing te gebruiken om de kenmerkende ijswijnstijl te behouden, zelfs als natuurlijke bevriezing moeilijker wordt.