Kroatië hotspots en (wijn)tips 2023

Al vanaf jongs af aan kom ik graag in Italië. Mijn mooiste herinneringen zijn van toen ik met mijn familie op de camping stond, aan de Adriatische Kust of aan de Italiaanse Rivièra. Of van toen ik met Robin in Rome was. Dus toen zo’n beetje de halve wereld zei dat Kroatië best wat wegheeft van Italië en echt een booming vakantieland is geworden, was ik sceptisch. Bestaat het? Maar we namen in 2023 de gok. We hebben zowel Istrië als Split en Midden-Dalmatië ontdekt en hebben mogen proeven van het enorm diverse land dat Kroatië is. En of we hebben genoten? Meer dan! De natuur is prachtig, de mensen zijn vriendelijk, de kust is een plaatje en voor een heerlijk diner en goede wijnen ben je er op de juiste plek. En hoewel we niet heel Kroatië hebben kunnen zien, heb ik toch een aantal mooie tips kunnen verzamelen. Uiteraard met hulp van mijn lief, Robin. En die deel ik graag met je! Van hotspots, plekken die het bezoeken waard zijn en mijn favoriete wijnen.

Istrië

We begonnen onze vakantie in Istrië. Een schiereiland in het noorden van Kroatië, vlak onder Italië en Slovenië, aan de Adriatische Zee. Istrië heeft vroeger lang onder Venetiaans bewind gestaan waardoor de Italiaanse invloeden vandaag de dag nog steeds aanwezig én voelbaar zijn. Lucky me! 

Farmhouse Cubani

Ons verblijf, B&B Cubani in Bale dat tussen Rovinj en Pula in ligt, was ongelofelijk. Het vriendelijke stel met hun passie voor de natuur, voor gastvrijheid en hun dieren maakten ons verblijf geweldig. De natuur, de dieren, de rust en het uitzicht op zee waren fenomenaal. Cubani was daarbij dé ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en ’s avonds lekker te ontspannen in de tuin met een spelletje en een wijntje. Terwijl hun honden af en toe een aaitje kwamen halen.

Olijfolie

Overal in Istrië zie je wijn- en olijfgaarden. En veel van die wijnen en olijfolie worden dan ook langs de kant van de weg verkocht. Wij hadden het geluk dat Cubani hun zelfgemaakte olijfolie verkocht, dus die hebben we meegenomen. Heerlijk met een broodje en zeezout. Ben je in Istrië, vergeet niet even een flesje te scoren.

Volop genieten van Istrië

We sloten de eerste helft van de vakantie af in restaurant La Grisa in het nabijgelegen dorpje Bale. Een tip om heerlijk mediterraan te eten en goede wijnen te proeven. Het terras (een binnentuin) voelt erg gezellig aan. Het restaurant is aan de prijzige kant en krijgt goede recensies, mede vanwege de service en gastvrijheid.

Verder zijn Rovinj, Vrsar, de het Limski Kanaal met een enorm indrukwekkende fjord, Grožnjan en de kleinste stad ter wereld, Hum, aanraders die je niet mag missen tijdens je reis naar Istrië. Vanuit Hum reis je ook nog eens gemakkelijk verder door het noorden van Istrië waardoor je ook door dé truffelregio met mooie bergroutes en -plaatsjes komt.  

Split en Midden-Dalmatië

De tweede helft van onze vakantie reisden we verder naar het zuiden. We verbleven op uniek UNESCO eiland Trogir, vlakbij de stad Split. De reis was al een feestje: kronkelende wegen vlak langs de zee en uitzicht op de vele eilanden vlak voor het vaste land. Ons B&B was op het middeleeuwse eiland gevestigd en dus hadden we het geluk om de sfeer ultiem te beleven. Daarbij was Trogir ook gewoon een perfecte uitvalsbasis. We konden eenvoudig naar Split, maar ook naar het Nationaal Park Krka en naar kleine havenstadjes die iets noordelijker lagen. Ons ultieme doel was om ook nog naar de eilanden Hvar, Vis en Brac te gaan, maar daar hadden we uiteindelijk niet genoeg tijd voor. Een reden om nog eens terug te gaan dus!

Trogir zelf is erg levendig en het plaatsje is ook heel toeristisch, dus veel rust zul je er niet ervaren. Voor goede stranden moet je toch echt van het eiland af en een stukje met de auto, wat wij overigens helemaal niet erg vonden. Ons favoriete strand was Strand Kava (ca. 18 minuten). Hier was het niet te druk, parkeren was gratis en vlak aan het strand, er was een klein tentje waar je iets kon eten en drinken en het uitzicht was magisch. De kust van Kroatië staat sowieso bekend als een van de mooiste van Europa en daar was volgens ons niets aan gelogen.

Olive (ex Vanjaka)

In Trogir hebben we een aantal keer erg goed kunnen eten, waaronder bij restaurant Olive. Onder het genot van een prima rosé mochten we proeven van mooie mediterrane gerechten zoals brioche met steak tartaar, tonijn en een mooie entrecote. De bediening was vriendelijk en we werden goed verzorgd. Het restaurant heeft natuurlijk ook enorm veel geluk met de ambiance, Trogir is een wonderschoon vestigingsstadje.

Vrata O’Grada

Ook bij restaurant Vrata O’Grada (Trogir) hebben we heerlijk gegeten. Het terras is ontzettend gezellig en voelde heel intiem, ondanks de vele mensen die langslopen. Hier dronken we voor het eerst een Babic, dat is dé rode wijn uit de regio (Damatië) die perfect past bij vleesgerechten. Robin at hier het typisch Kroatisch gerecht Cevapcici. Echt een bezoekje waard als je in Trogir bent!

Michelin

Net buiten de muren van de oude stad is Michelin-restaurant il Ponte gevestigd. Wij hebben hier uiteindelijk niet gegeten, maar ik wilde ‘m toch meenemen als tip. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je hier een ultieme culinaire beleving krijgt die het écht waard is. Ook prima te doen als je in Split verblijft, wat een klein halfuur rijden is.

Moments and Fine Shop Split

Een bezoekje aan de grote stad Split kon natuurlijk niet uitblijven. Wist je dat je net buiten Split ook een bezoekje kunt brengen aan Salona (Solin)? Hier voel je hoe de Romeinen 2000 jaar geleden leefden. Je vindt hier ruïnes van de oude stad, necropolis, stadsmuren en zelfs een amfitheater. Erg bijzonder!

Split is een relatief grote stad en heeft bijvoorbeeld ook een nabijgelegen vliegveld. Vooral de oude stad is erg mooi en heeft mooie steegjes en straatjes en tijdens het wandelen liepen we tegen een mooie wijnwinkel aan (Moments and Fine Shop). Uiteraard kon ik het niet laten even naar binnen te glippen en voelde me een kind in een snoepwinkel! Uiteindelijk kozen we voor een mooie Babic die we besloten te bewaren. De eigenaresse wist veel van de Kroatische wijnstijlen en -gebieden en daarom is deze winkel dus echt een tip voor als je een mooie wijn voor thuis wil scoren.

De wijntips  

Je merkt het al, in Kroatië is enorm veel te beleven. We hebben veel kunnen proeven en vooral de wijnen hebben me enorm verrast. Je leert tijdens de WSET bijvoorbeeld niet over Kroatië, terwijl het wel echt een wijnland is. Ik heb dan ook drie mooie wijnen voor de tips uitgekozen, alle drie van Kroatische druiven. Twee Babic en één Malvazija met een uitstekende prijskwaliteitverhouding.

Malvazija (2019) van wijnhuis Benvenuti

De Malvazija is een droge hele frisse witte wijn uit Kroatië, regio Istrië. Perfect bij gerechten met schelpdieren en visgerechten. Het smaakprofiel is erg fruitig met smaken van citroen, citrus, peer en perzik. Maar ook wat minerale smaken. De wijn is hoog in alcohol (14,5%), heeft hoge zure, een gemiddelde body en een gemiddelde afdronk.

Kosten: rond de €16

Babic (organic) (2018) The Dalmatian Dog

Een van mijn favoriete wijnen van deze vakantie was toch echt de Babic en dan met name The Dalmation Dog, van wijnmaker Testament. Ik had deze meegenomen voor m’n proefgroepje omdat ik hen wilde laten kennismaken met de druif. Deze babic is afkomstig van een 47 hectare grote biologische wijngaard van Testament Winery. De oogst is in september, wat relatief laat is. Deze Babic heeft een gemiddelde body met zachte tannine en heeft 14% alcohol. Je proeft heel duidelijk de kersen, rijp rood fruit, zwart fruit zoals braam en heeft kruidige tonen.

Kosten: rond de €12

Babic (2018) van wijnhuis Pilizota

Een mooie Babic die ik mocht proeven was bij het eerdergenoemde restaurant Vrato O’Grada. Uiteraard komt ook deze Babic uit Dalmatië. Een stevige maar soepele rode wijn met mooie gebalanceerde tannine, gemiddeld zuur en 14% alcohol. Heerlijke primaire smaken van rood én zwart fruit, zoals pruim. Maar óók secundaire smaken van chocolade, vanille, hout (eik) en ook wat nootmuskaat en tertiaire aardse smaken. Past perfect bij wat zwaardere vleesgerechten, zoals wild, lam en rund. Echt een toppertje!

Kosten: rond de €20

We hebben écht enorm genoten van het heerlijke land, het eten, de goede verzorging en natuurlijk van prachtige wijnen met (voor mij) nieuwe druiven en stijlen.

Vorige
Vorige

‘‘Wat vind je ervan dat je alcoholgebruik stimuleert?’’

Volgende
Volgende

Het begin van the wine society