panamera chardonnay (california)
Met een divers klimaat en gevarieerde bodemsoorten biedt Californië de ideale omstandigheden voor de teelt van verschillende druivenrassen. Van de iconische Napa Valley tot de zonnige Central Coast en de koelere regio's zoals Sonoma, profiteert Californië van microklimaten die de productie van hoogwaardige wijnen mogelijk maken. De regio staat bekend om zijn innovatie en ondernemingsgeest, met wijnmakers die zowel traditionele als moderne technieken omarmen om wijnen van wereldklasse te produceren. Californië heeft een rijke geschiedenis in de wijnbouw, die teruggaat tot de 18e eeuw en het blijft een toonaangevende kracht in de internationale wijnmarkt. Californië wordt door wijnkenners ook wel ‘nieuwe wereld’ genoemd.
Nieuwe wereld wijn
In de wijnwereld verwijst de term ‘nieuwe wereld naar wijnregio's die zich buiten de traditionele wijngebieden van Europa bevinden. In tegenstelling tot de ‘oude wereld’, zoals Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en ook Georgië, omvat de nieuwe wereld landen die relatief recentelijk zijn begonnen met het produceren van wijn op commerciële schaal. Voorbeelden van nieuwe wereldwijnlanden zijn de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië.
De term ‘nieuwe wereld’ wordt vaak gebruikt om de verschillen in wijnstijlen, druivenrassen en productiemethoden tussen Europese en niet-Europese wijngebieden aan te duiden. Nieuwe wereldwijnen staan bekend om hun innovatie, gebruik van moderne technologie en het verkennen van nieuwe druivenrassen, terwijl oude wereldwijnen vaak geassocieerd worden met een lange geschiedenis van wijnproductie en het behoud van traditionele wijnpraktijken.
De Panamera Chardonnay
Het oog wil ook wat, dus het etiket van de Panamera ziet er uitnodigend uit. Niet dat je op basis van een etiket een wijn uit zou moeten kiezen, maar dat terzijde. Deze wijn werd getipt door VinExperience. Een webshop en wijnwinkel in Boekel. Deze Panamera is een echte ‘nieuwe wereld’ Chardonnay. Heel anders dan bijvoorbeeld een Chardonnay uit de Bourgogne of een Chablis. Ja, een druif zoals Chardonnay kent verschillende smaakstijlen. Vaak afhankelijk van waar de wijn vandaan komt. We duiken er even dieper op in!
Verschillen chardonnay oude en nieuwe wereld
Chardonnay wordt zowel in de oude wereld (Europa) als in de nieuwe wereld (bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Australië, Chili) gemaakt. Hoewel er variatie is binnen elke categorie en er uitzonderingen zijn, zijn er over het algemeen enkele kenmerkende verschillen tussen Chardonnay uit de oude wereld en de nieuwe wereld:
Oude Wereld (Europa):
Terroirinvloeden: Oude wereld Chardonnay wijnen worden vaak sterk beïnvloed door het terroir, wat verwijst naar de specifieke combinatie van bodem, klimaat en topografie van de wijngaard. Dit kan leiden tot subtielere nuances en complexiteit in de smaak.
Minerale tonen: Chardonnay uit gebieden zoals Bourgogne in Frankrijk vertoont vaak minerale tonen die worden toegeschreven aan de kalksteenbodems waarop de druiven groeien.
Meer terughoudend gebruik van eiken: Traditionele Europese Chardonnays hebben de neiging minder uitgesproken eikeninvloeden te hebben in vergelijking met sommige nieuwe wereldstijlen. Eikenhout kan worden gebruikt voor rijping, maar op een meer ingetogen manier.
Nieuwe Wereld:
Fruitigheid: Chardonnay uit de nieuwe wereld vertoont vaak rijper fruitkarakter, zoals ananas, perzik en tropisch fruit, vanwege het warmere klimaat in sommige van deze regio's.
Expressief gebruik van eiken: Nieuwe wereld Chardonnay wijnen hebben vaak een meer uitgesproken eikengebruik, met invloeden van vanille, toast en soms boter. Sommige wijnmakers in de nieuwe wereld kiezen ervoor om Chardonnay in nieuw eikenhout te rijpen, wat kan leiden tot een rijkere, romige textuur.
Focus op de druif: In de nieuwe wereld ligt vaak meer nadruk op de druif zelf en minder op de invloed van het terroir, wat kan resulteren in meer consistente en voorspelbare wijnen in vergelijking met de oude wereld.
Het is belangrijk op te merken dat deze generalisaties niet op alle Chardonnay wijnen van toepassing zijn, omdat er variatie is binnen zowel de oude als de nieuwe wereld, en veel wijnmakers experimenteren met verschillende stijlen.
Proefnotitie Panamera Chardonnay
Dan de wijn zelf. Je proeft direct de ‘nieuwe wereldstijl’, met tropische fruitsmaken en mooi gebalanceerde smaken van hout. Zo zacht als boter, met smaken van appel, abrikoos en vanille. Een ronde wijn met een flinke body en perfecte harmonie tussen romigheid en frisheid. Fluweelzacht en intens. Met een mooie lange afdronk. Zelf dronk ik deze Chardonnay als borrelwijn, maar je kunt ‘m ook drinken bij gerechten met gegrilde zalm of kip. En ook nog eens super betaalbaar (rond de €15). Klinkt heerlijk, toch?