Château Sainte Roseline (prestige) rosé (2022)
In het zuidoosten van Frankrijk ligt misschien wel dé rosé-regio van de wereld: de Provence. In het noorden van de Provence wordt geen wijn verbouwd, maar in het zuiden zijn verschillende kwaliteitsgebieden te vinden. Hier heerst een mediterraan klimaat, met milde winters en zonovergoten zomers. Sommige zomers kan het aantal zonuren oplopen tot 3000 uur, wat bijna het dubbele aantal zonuren is dat een druif nodig heeft.
Rosé wordt het liefst op een mooie zomerse dag gedronken, begrijpelijk want een rosé is vaak fris van smaak. Sommige mensen denken dat de intensiteit van de kleur iets zegt over of een rosé droog of zoet is, maar dat is niet waar. De Provence staat bekend om roséwijnen met lichte kleur.
De prestige-rosé van Chateau Sainte Roseline is een blend van de Syrah, Grenache en Cinsault, een klassieke blend. Deze rosé komt ook uit de Côte de Provence en, zoals te lezen op winelist.nl, is het wijnhuis gericht op plezier, eenvoud en vriendelijkheid. Daarom past juist deze wijn zo goed bij de trends van het moment én is ‘ie dus onmisbaar voor een fijne zomerborrel.
Proefnotitie
Ik mocht de wijn proeven tijdens een diner bij Blumé in Groningen (ook een absolute aanrader) en de frisse bloemige geuren en smaken van roos en perzik vielen meteen op. Daarbij ziet de fles er ook prachtig uit, wat je misschien extra leuk vindt als je deze roséwijn wil serveren. Leuk weetje: deze rosé is gemaakt volgens de regels van het label ‘Vignerons Engagés’, wat betekent dat duurzame productie centraal staat. Moet je een complex en intens wijntje verwachten? Nee, maar dat mis je absoluut niet bij deze rosé. Hij kon het vegetarische gerecht met knolselderij, cantharel, cepes en moeraspirea goed dragen. Dat komt waarschijnlijk door de moeraspirea, wat familie van de roos is. Toch denk ik dat ‘ie net zo lekker is als aperitief of bij je zomerse borrelavond met vrienden. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5%, heeft een gemiddelde (+) afdronk en een gemiddelde body.