SAINT-EMILION GRAND CRU (2019)

Wijnfanaten zijn dol op Frankrijk. Het land kent meerdere kwaliteitsgebieden, zo ook de Bordeaux. Gelegen in het westen van Frankrijk. Een gebied dat wordt verdeeld in de linker- en rechteroever waar de Cabernet Sauvignon en Merlot domineren. Maar waar je ook een beetje Cabernet Franc, Petit Verdot en de witte Sauvignon Blanc vindt.

Bordeaux staat ook bekend om het beroemde (en voor sommigen beruchte) classificatiesysteem uit 1855, wat - met uitzondering van Saint-Emilion - losstaat van het appellationsysteem. In de Bordeaux worden niet de wijngaarden beoordeeld, maar zogenoemde Chateaux (een van de bekendste is Chateau Margaux). Chateaux die zijn opgenomen in die classificatie worden ‘crus classés’ genoemd. Daar gaan we het op een ander moment nog een keer over hebben. In Saint-Emilion is het classificatiesysteem geïntegreerd in het appellationsysteem. In Saint-Emilion hebben we de appelation ‘Saint-Emilion Grand Cru’ en daarbinnen is de classificatie van de beste chateaux, zoals Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé.

De Saint-Emilion Grand Cru uit 2019 van Chateau Puy-Razac van de Familie Thoilliez, komt dus uit de appelation Saint-Emilion Grand Cru, maar heeft geen specifieke classificatie. Het is dus een mooie wijn, maar niet zo’n eentje die tientallen jaren rijpt en je voor een godsvermogen bemachtigd. Deze Grand Cru kost €19,- en is een blend tussen de Cabernet Franc en Merlot, waardoor ‘ie soepel en makkelijk te drinken is en óók complexiteit bevat.

Proefnotitie

De Saint-Emilion Grand Cru is gemiddeld robijnrood van kleur. De geuren spatten uit je glas, maar het is goed om ‘m na het openen eventjes te laten ademen. Uiteraard ook afhankelijk van hoe oud de wijn is. Als je begint te ruiken merk je meteen de fruitige geur maar ook de secundaire geuren van rook en chocolade op, die je ook zeker terug proeft. De wijn is vrij hoog in alcohol (14%) en heeft mooie zachte tannines, een gemiddelde body en een gemiddelde afdronk. Je proeft braam, rood fruit, licht ceder, tonen van chocolade, rook en heeft ook een iets ziltige (mineraal) afdronk. Ik was meteen laaiend enthousiast! Je drinkt de wijn bij vleesgerechten, zoals wild en gevogelte of lam.

Vorige
Vorige

Budgettip: dark horse chardonnay (2019)

Volgende
Volgende

Barbaresco DOCG van wijnhuis grasso fratelli (2015)