Podere San Cristoforo pink rosé van sangiovese
Toscane is een van m’n favoriete Italiaanse regio’s. Vanwege de prachtige landschappen, mooie historische steden (love Florence, Lucca en Arezzo) en natuurlijk de wijn. Het meest bekende subgebied? Chianti natuurlijk. Hier glooien de wijngaarden tot aan de horizon. Van Arezzo tot Siena en Florence. Maar ook meer richting de kust wordt wijn gemaakt. Meestal van sangiovese. De kers op de taart is natuurlijk toch wel het subgebied Chianti Classico. Hier komen wijnen van voortreffelijke kwaliteit vandaan en hebben vaak een enorm rijpingspotentieel.
Mijn eerste herinnering aan Chianti is de iconische mandfles met bolle onderzijde. Ik zag ze veel voorbijkomen bij de plaatselijke pizzeria en mijn ouders haalden wel eens zo’n flesje in huis. Ik heb ze zelf ook eens in het wild gespot, tijdens m’n vakantie in Toscane. We hadden een diner in een wijngaard waar de herkenbare wijnen in mandfles werden geproduceerd. Prima wijn, leuk met zo’n signature-fles, waar in de regio veel van wordt geproduceerd (bulk). Maar zoals je wellicht aan voelt komen, moet je voor écht goede kwaliteit rode wijn in Chianti Classico zijn. Of, je moet op zoek gaan naar iets anders. Iets innovatiefs. Een rosé van sangiovese bijvoorbeeld.
En die vind je bij wijnhuis Podere San Cristoforo. Gelegen aan de westkust van Toscane. Hier is de sangiovese omgetoverd tot een heerlijke rosé. Ook nog eens met een goed verhaal! Want menig muziekliefhebber zal het etiket direct herkennen. Het is namelijk de albumhoes (vinyl) van Pink Floyd’s ‘Animals’.
Over het wijnhuis
Wijnhuis Podere San Cristoforo is gelegen aan de westkust van Toscane en heeft ideale omstandigheden voor de wijnbouw: de frisse en steenachtige bodem van de wijngaard, dankzij de heuvels (met mineraalbodem) van Gavorrano en zachte wind vanaf de zee. Hierdoor rijpen de druiven het best. Daarnaast zet deze wijnmaker zich in voor biodynamische wijnbouw met focus op pure arbeid en met zo min mogelijk gebruik van technologie en apparatuur. Dat betekent anderzijds ook dat de opbrengsten lager zijn, maar wel van goede kwaliteit.
Proefnotitie
Dat deze rosé van de sangiovese-druif is gemaakt, proef je direct, de wijn heeft kruidige en stevige smaken met hoog zuur die passen bij de druif. Maar je proeft ook de frisse bloemige en fruitige tonen (grapefruit, aardbei, perzik) die weer bij de rosé passen. Met een touch van mineraal en ziltigheid, dankzij de ligging van de wijngaard en de bodem (terroir). Tel alles bij elkaar op en je hebt eigenlijk alles wat een rosé goed maakt. Een mooi gebalanceerde wijn die absoluut niet onder doet voor een meer bekendere rosé uit de Provence. Past perfect bij gerechten met schaal- en schelpdieren, maar ook vis en gevogelte (sangiovese) en milde kazen.